Les Caramelles de Tous
Les Caramelles de Tous

El diumenge 1 d'abril arriba una de les cites més esperades del municipi de Tous; Les Caramelles, una tradició amb molta història al nostre municipi i reconeguda amb molts premis i distincions. Així l'any 2016 van rebre el diploma oficial de la Generalitat de Catalunya com a entitat centenària i va ser inclosa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Però el gran reconeixement va arribar l'any passat amb la Creu de Sant Jordi.
Els cantaires i altres participants comencen a cantar a les 9 del matí i segueixen un recorregut pels carrers i places del poble, un total de 25 cantades aproximadament. Actualment les Caramelles de Sant Martí de Tous compten amb uns 130 participants, dels quals 80 són cantaires i la resta són lloques, ballesters i músics. Les edats dels cantaires van dels 6 als 75 anys. Caramelles de Tous és una entitat de Sant Martí de Tous que vetlla per conservar la tradició festiva de les caramelles que se celebra, des de finals del segle XIX, el diumenge de Pasqua Florida.
La tradicional celebració s'ha fet des del 1916 amb dues úniques excepcions: la Guerra Civil i l'any 1997, quan les caramelles no es van poder celebrar per manca de participació. L'any següent la tradició es va recuperar i ja és una referència al calendari festiu anoienc.