Passejada per Sentfores i La Fou de Tous
Passejada per Sentfores i La Fou de Tous
Aprofites les vacances per a fer una mica d'esport? t'agraden les rutes per la natura? Allunya't de la ciutat i vine a casa nostra a desconnectar. A Sant Martí de Tous trobaràs un munt de propostes. Avui et recomanem una de les nostres preferides: una passejada per Sentfores i la Fou. T'apuntes? Els amics de la Unió Excursionista Anoia (UEC) ens fan aquesta proposta: Passat el Saió, a l’era de cal Milà, és el punt on deixar els cotxes, i emprendre la pista que puja al coll de Vic que separa els termes de Tous i Montbui, on el camí era una antiga carrerada seguida de manera exclusiva pel bestiar transhumant en els seus desplaçaments periòdics per tal d’aprofitar les pastures naturals. Les carrerades avui són  producte d’un sistema ramader arcaic. Es passa per davant de Cal Peretó i ens acostem al santuari de la Mare de Déu de Sentfores, enlairat en un turó de 492 m.a. que domina la població de Tous i el seu terme. L’edifici datat el 1656 sobre una capella anterior del 1329 amb planta de creu llatina, ha sofert moltes modificacions, darrerament fou renovat el 1954 i ben restaurat el 1993 amb pintures murals a l’interior. En Jaume Aribau que viu al costat en la casa dels ermitans ens facilita l’entrada a l‘església, on l’altar es troba sota d’una curiosa cúpula i el cambril amb la Mare de Déu reproducció del 1954 d’una del segle XII desapareguda. Després aprofitem la àmplia esplanada i les taules i bancs per esmorzar. Baixem per davant de cal Papallanes i enfilem el camí de can Vidal per arribar-nos a la font de la Fou. El seu broc, que no raja, és una figura de cap de cérvola (algú hi veu semblança al morro que sembla una mica de porc). El corriol ascendeix i esdevé més estret per terreny cada vegada més frondós fins la cova del Diable on ens internem a l’engorjat i el saltant de la Fou (que vol dir barranc o pas estret), per on raja només en períodes plujosos l’aigua de la riera de la Roqueta. Lloc emblemàtic de Tous, representa un ambient humit dins d’un paisatge predominantment de secà. Al voltant d’aquest bonic racó corren un seguit de llegendes, fonamentades sobretot per la gran quantitat de coves que l’aigua ha anat formant en les roques, una d’elles explica com un bandoler (el Pagna) usava la Fou com a amagatall i com a escapada. Ja de tornada pel bosc de Gramenet i ja a prop de cal Peretó baixem a la font de la Foueta arranjada acuradament pel seu propietari de ca la Rosons de Tous. Ah, i rajava!. A la paret, sota una petita imatge de la verge de Sentfores, hi ha un marbre amb aquesta inscripció: “Discreta a la paret la Foueta a donat aigua per omplir el cantiret i també per fer la bugada. Pel seu gust especial la salamandra i fa estada. Raconet de dolça pau per aquell que vol trobar-la”. Distància recorreguda: 8’5 km. Temps net de camí: 2 hores i 20 minuts.
L'hort de Cal Fuster de Tous
L'hort de Cal Fuster de Tous
A Cal Fuster de Tous també tenim un hort, un petit tresor familiar que cuidem amb molt carinyo i que si els nostres hostes ho desitgen, poden visitar. T'agradaria collir tomàquets? Veure com creixen les carxofes, les bledes, les cebes, els pèsols... A la primavera és quan està més maco, la terra és humida amb la pluja d'aquests dies i les fulles són d'un verd molt intens. L'hort de Cal Fuster de Tous simbolitza l'amor que tenim per la nostra terra, les nostres arrels i l'estima per la natura i l'entorn. La vida rural a Tous no s'entendria sense aquest lligam amb la natura; les pedres de casa nostra són el nostre refugi i l'hort la nostra llibertat. Aquest dies estem collint faves, pèsols, bledes, carxofes, cebes... t'agradaria passar un cap de setmana de vertader contacte amb la natura? Cal Fuster de Tous és el teu destí, fes aquí la teva reserva!
Les Caramelles de Tous
Les Caramelles de Tous
El diumenge 1 d'abril arriba una de les cites més esperades del municipi de Tous; Les Caramelles, una tradició amb molta història al nostre municipi i reconeguda amb molts premis i distincions. Així l'any 2016 van rebre el diploma oficial de la Generalitat de Catalunya com a entitat centenària i va ser inclosa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Però el gran reconeixement va arribar l'any passat amb la Creu de Sant Jordi.Els cantaires i altres participants comencen a cantar a les 9 del matí i segueixen un recorregut pels carrers i places del poble, un total de 25 cantades aproximadament. Actualment les Caramelles de Sant Martí de Tous compten amb uns 130 participants, dels quals 80 són cantaires i la resta són lloques, ballesters i músics. Les edats dels cantaires van dels 6 als 75 anys. Caramelles de Tous és una entitat de Sant Martí de Tous que vetlla per conservar la tradició festiva de les caramelles que se celebra, des de finals del segle XIX, el diumenge de Pasqua Florida.La tradicional celebració s'ha fet des del 1916 amb dues úniques excepcions: la Guerra Civil i l'any 1997, quan les caramelles no es van poder celebrar per manca de participació. L'any següent la tradició es va recuperar i ja és una referència al calendari festiu anoienc.